web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Finanszírozás

Címkék: kkv, adó, ÁFA, törvény

2009.06.12 10:51:00 - MTI

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Mégis levonható az áfa

Az Európai Közösségek Bírósága az uniós előírásokkal ellentétesnek minősítette azt a 2004-2005-ben hatályos adó jogszabályt, amely megtiltotta az állami támogatások felhasználásával megvalósított beszerzések esetén az áfa levonását. A vállalkozások október 20-ig adhatnak be önellenőrzést, de vigyázniuk kell, mert ez jogvesztő határidő - hívja fel a figyelmet a BDO Forte.

Az áfa le nem vonható része megnövelte a finanszírozási igényt, és aránytalanul felbruttósította a támogatás összegét, ezért az elmúlt években folyamatosan támadták. "Az eljárás egy korábbi, akkor is vitatható korlátozást törölt, ami üdvözlendő. Ám az eljárás technikája kevéssé korrekt és kevéssé nagyvonalú, mivel jelentősen korlátozza az adózók számára az önellenőrzésre nyitva álló időt és a kártérítés összegét" - mondta Szolnoki Béla, a BDO Forte adópartnerét. Hangsúlyozta: az érintett időszakra az önellenőrzés október 20-i határideje jogvesztő, és ha ennek során az adózó hibát vét - jogtalannak ítélik a visszaigénylését -, jelentős bírságot vetnek ki rá.

AFP
Súlyos a büntetés, ha alaptalan a visszaigénylés


Az adózót - ha bevallásában téved, illetve e miatt kevesebb adót fizet be - az általános ötven százalékos bírságon kívül a kérdéses összeg után a jegybanki kamat duplájának megfelelő késedelmi pótlék terheli - mutat rá. Ezzel szemben a 2004-2005 óta eltelt időszakra csak a jegybanki kamatnak megfelelő pótlékot kapja. Az EU döntése nyomán, a Magyarországon esedékes adóvisszatérítések Szolnoki Béla szerint az államháztartási kiadások nagyságrendjéhez képest jelentősek is lehetnek, de ezt limitálni próbálja a módosító törvény azáltal, hogy eleve korlátozza a rendelkezésre álló időt és a kártérítési pótlékot. Ennek nyomán előfordulhat, hogy az adóalanyok a nyár elteltével - a szabadságok miatt - kifutnak a visszaigénylésből, és így relatíve javul a költségvetés egyébként nem rózsás helyzete - fejti ki az adópartner.

Az érintett áfa alanyok az állami támogatásból finanszírozott beszerzéseik esetében önellenőrzéssel módosíthatják áfa-bevallásukat, és az APEH köteles az adót harminc napon belül visszatéríteni. Ez akkor is igaz, ha az adózót korábban e címen jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt megbüntették. Ilyenkor a bírság és a kivetett korábbi büntetőkamat is visszajár.

Azon cégeknek érdemes megvizsgálniuk a könyveiket 2004-2005-re vonatkozóan, amelyek ellenértéknek nem minősülő, adóalapot nem képező támogatást kaptak az érintett időszakban, és az ebből finanszírozott beszerzések áfáját nem vonhatták le, vagy csak a nem támogatásból finanszírozott hányad erejéig arányosítva helyezhették levonásba. E cégek most utólag érvényesíthetik levonási jogukat. Ez alól az előcsatlakozási pénzből (ISPA, Phare, Sapard) kapott támogatás kivétel.

A változás a BDO Forte szerint elsősorban a beruházó, vagy valamilyen tárgyi eszköz beszerzést végző vállalatokat, köztük nagyvállalatokat, de a kis- és középvállalkozásokat is érinti.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a tervek szerint két éven belül minden hazai régiónak saját fejlesztési stratégiával kell rendelkeznie, ugyanis ez a feltétele annak, hogy a 2007-től Magyarországra érkező, mintegy 12-15 000 milliárd forint európai uniós forrás jelentős része fölött a régiók helyben dönthessenek?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »