web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Finanszírozás

Címkék: kkv, palyazat, telephely,

2009.05.06 18:01:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Új gyárcsarnok pályázati pénzből

Telephely-fejlesztésre pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások május 11-től. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében először hirdettek ilyen témájú pályázatot, mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozások viszont nem indulhatnak. A pályázatok célja az üzleti környezet, ezáltal a foglalkoztatás helyzetének javítása.

Az ÚMFT keretében először jelent meg olyan pályázat, ami a mikro-, kis- és középvállalkozások telephely-fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását támogatja. Bognár Mihály, a K&H Pályázati tanácsadó igazgatóság vezetője elmondta: a telephely-fejlesztési pályázat újdonsága, hogy a támogatható beruházások középpontjában nem technológiafejlesztés, hanem az új telephely kialakításával kapcsolatos építés és infrastruktúra-fejlesztés áll. A mind a hét régióban elérhető támogatási forrás már meglévő, működő telephely modernizációját, bővítését, szükség szerint cseréjét is lehetővé teszi. "Az eddig kiírt pályázatokon belül a támogatási összeg mintegy húsz-harminc százalékát lehetett ilyen célra fordítani, a mostani pályázatnál viszont ez az elsődlegesen támogatandó fejlesztési cél, miközben a támogatás keretében gép- és eszközbeszerzés is elszámolható".

MTI
Előzetes számítások szerint háromszáztíz nyertese lehet a pályázatnak


A pályázat keretösszege 17,85 milliárd forint, amiből a régiók helyzetüknek megfelelően részesednek. "A legkevesebb támogatást - 1,74 milliárdot - a dél-dunántúli régióban, a legtöbbet - 3,02 milliárd forintot - pedig a nyugat-dunántúli régióban tevékenykedő vállalkozások igényelhetik."

A június 30-ig benyújtható pályázaton a vállalkozások tíz és százmillió forint nagyságú összegre pályázhatnak, maximum ötvenszázalékos támogatási mérték mellett. Azok a vállalkozások, melyek a harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérségben ruháznak be, hetvenszázalékos támogatási intenzitás mellett, akár százötvenmillió forintos támogatásra is jogosultak. "A pénzből előzetes számítások szerint közel háromszáztíz vállalkozás juthat forráshoz" - mondta lapunknak a szakember.

Az elmúlt másfél évben számos vállalkozás épített volna gyártó-, vagy raktárcsarnokot, illetve új telephely kialakításához is kerestek vissza nem térítendő támogatásokat. "Ez a forrás megoldást kínál az ilyen igényekre. A mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások viszont nem pályázhatnak". Mivel a mezőgazdasági vállalkozások tevékenysége szorosan kapcsolódik az élelmiszer előállításhoz, az unióban, - így Magyarországon is - speciális finanszírozás alá esnek. Az agrárvállalkozások az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) juthatnak támogatáshoz telephely-modernizációra és infrastruktúra-fejlesztésre. A kereskedelemmel foglalkozó cégek pedig támogatási igényük túlzó volumene miatt maradnak ki a támogatásból.

"Bár a pályázati hajlandóságban a gazdasági válság és a banki kölcsön-feltételek szigorodása miatt visszaesés tapasztalható, a telephely-fejlesztési pályázatnál nagy érdeklődésre számítunk, hiszen már most vannak nálunk olyan cégek, amelyek számára nekiláttunk pályázati anyagaik elkészítéséhez" - mondta Bognár. Hozzátette: ha tavaly nem könnyítettek volna a pályázati feltételeken, még alacsonyabb lenne a pályázati hajlandóság.

"A benyújtott pályázatok esetén még mindig viszonylag magas a formai okokból elutasított pályázatok aránya" - figyelmeztet a szakértő. "Érdemes továbbá időben elkezdeni a pályázati anyag elkészítését, hiszen egy-egy pályázat esetében ez mintegy három-négy hetet vesz igénybe."

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a Sikeres Magyarországért hitelprogram fő célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutása?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »