web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: cégautóadó, szabály, adó, vállalkozás, vállalkozó, kkv

2009.02.12 10:01:00 - VGO

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Cégautóadó - új szabályokkal

Február elseje óta minden, nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni. Adókötelesek azok a járművek is, amelyek magánszemély tulajdonában vannak, és utánuk költséget számolnak el.

Az adót a személygépkocsi tulajdonosa fizeti, ha pedig a járműnek több tulajdonosa van, tulajdoni hányaduk arányában minősülnek adóalanynak - írja a Világgazdaság Online.
Miközben a társas vállalkozások kivétel nélkül adóalanynak minősülnek, magánszemélyek esetén érdemes alaposan utánajárni: valóban be kell-e fizetni az új terhet. A magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi csak akkor adóköteles, ha a járművel kapcsolatos kiadásokat tételes költségelszámolás formájában érvényesítik, vagy ha értékcsökkenési leírást vagy ráfordítást számolnak el. Nem vezet tehát adókötelezettség keletkezéséhez, ha a magánszemély kizárólag kiküldetési rendelvény alapján, vagy munkába járás címén kap költségtérítést. Nem tartozik az adó hatálya alá a személygépkocsi akkor sem, ha a tulajdonos egyéni vállalkozóként az átalányadózást, az eva szerinti adózást, vagy fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta, és a gépkocsi után senki sem számolt el költséget. Ez az evás egyéni vállalkozók esetében nem meglepő, hiszen ők - az adónem lényegéből adódóan - amúgy sem számolhatnak el költséget. Nem kell adót fizetni a magánszemély által pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi után sem akkor, ha nem számolnak el költséget utána, ugyanakkor nem minősül a személygépkocsival kapcsolatos költségnek az, amikor a lízingelő társaság a lízingbe adás műveletére számol el bizonyos összeget.

MTI
A külföldi rendszám sem nyújt mentességet

Az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, természetesen csak akkor, ha a gépjármű után Magyarországon költséget számoltak el. A cégautóadóból a gépjárműadót le lehet vonni, abban az esetben, ha utóbbi terhet határidőre megfizették. Az új, vagyoni típusú cégautóadót önadózás keretében minden negyedévben, a negyedévet követő hónap huszadikáig kell megállapítani és befizetni.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy vezető beosztású EU-tisztségviselők egy hétig különböző cégeknél töltik le napi munkaidejüket, hogy testközelből megismerjék a kis- és középvállalkozások hétköznapjait?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »