web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: APEH, adó, magyar, csalás, büntetés, bírság, készpénzfizetés, szabály, törvény, vállalkozó, kkv

2009.02.09 18:31:00 - Őri Kata

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Készpénzfizetési korlát: zsebből zsebbe tilos

Február elsejétől a bankszámla nyitására kötelezett adózók kétszázötvenezer forintot meghaladó ügyleti ellenértéket csak banki átutalással, vagy bankkártyás, illetve csekkes fizetéssel egyenlíthetnek ki. Bár a kormány a szabálytól a gazdaság fehérítését várja, az érdekképviseletek és vállalkozók szerint az új regula csak a "feketedést" segíti.

MTIA kormányzat az adózás rendjéről szóló törvény új szabályával a zsebből zsebbe fizető vállalkozók helyzetét nehezítené. A szabálytalankodó cégek kétszázötvenezer forintot meghaladó készpénzes fizetés esetén a túllépés értékének húsz százalékával megegyező mulasztási bírságot kaphatnak. Az APEH hasonló szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vállalkozó ügyletei feldarabolásával próbálná megkerülni a szabályozást. (A részletekről ide kattintva tájékozódhat.)

A hazai vállalkozók és érdekképviseletek egybehangzóan ellenzik a túlságosan szigorú, és a pénzforgalom átláthatóbbá tételére alkalmatlan szabályozást. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint a változtatás az eddig jól működő fizetési forgalmat is aláássa: az egymásra épülő fizetési késedelmek a "sorban állások" és körbetartozások növekedését hozzák. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alkotmányellenesnek tartja az új szabályt, ezért beadványukban utólagos normakontrollt kértek az Alkotmánybíróságtól.

Dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint az erőszakkal bevezetett szabály szaporíthatja a tisztességtelen cégek számát, ráadásul bizonyos értékesítési csatornák is bedugulhatnak: "Ha egy ipari vagy mezőgazdasági vállalkozó komolyabb gépelemet vásárolna, az esetek többségében átutalással, vagy bankkártyával kell fizetnie. Egy mikrovállalkozó azonban nem feltétlenül rendelkezik bankkártyával és az eladónak sem mindig áll rendelkezésére a kártyás fizetéshez szükséges POS-terminál. Pedig az eladó fizetés nélkül nem fogja átadni áruját, a vevőnek pedig szintén kételyei támadhatnak (megtörténhet, hogy a vételár átutalása után "eltűnik" a vállalkozó, vagy az átvételkor már nem az adott terméket kapja)". Az új szabályozással kapcsolatban Dr. Dávid Ferenc aggályosnak tartja, hogy a mikrovállalkozók más lehetőség híján "számladarabolással" kerülik majd el a patthelyzetet. A tranzakciók feldarabolása azonban nem a fehéredés irányába mutat, a túlszabályozás a vállalkozókat rendszerint a feketegazdaság felé tereli.

A szakértőnek a bankokkal kapcsolatban is fenntartásai vannak: "A tranzakciós jutalék megemelése nem okoz különösebb nehézséget a pénzintézeteknek, könnyen levehetik a sápot a vállalkozókról, ezúton is hízlalva bevételüket". A vállalkozóknál tapasztalható bizalmatlanság, valamint a szaporodó körbetartozásos ügyek miatt kérdéses, hogy működhet-e egyáltalán ez a rendszer.


A bankok könnyen levehetik a sápot

A főtitkár "jóslata" már most igazolódni látszik: a lapunk által felkeresett kisvállalkozók kivétel nélkül azt nyilatkozták, hogy a szabályozást a számlák darabolásával kívánják megkerülni. "Mostantól kétszáznegyvenkilencezer forintot "fizetünk", ha kell, négy-öt számlát is íratunk. Már beszéltem az egyik szállítómmal, hogy mostantól bontsa a számlát. Neki is ez a legjobb megoldás, hiszen azonnal megkapja a pénzét" - érvel az egyik megkérdezett. Az építőipari kisvállalkozó szerint az átutalásos fizetés kötelezővé tétele hamvába holt ötlet: "A cégek ebbe sosem fognak belemenni, az építőiparban sláger a nemfizetés. Előfordult, hogy 4,8 millió forintos kár ért átutalásos fizetés miatt. Legutóbb egy régi, megbízható kuncsaftom "felejtette el" kiegyenlíteni a számlát - ő közel másfél millió forinttal rövidített meg. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy ezt az esztelen szabályt a Magyarországot ellepő külföldi ingatlanfejlesztők etikátlan magatartásának támogatására hozta a jogalkotó. Ezek járnak élen a nemfizetésben, így a magyar cégek csak készpénzért hajlandóak nekik szállítani" - vélekedik a vállalkozó.


Kiskapuk felé terelik a kisiparosokat

Böröczffy István, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Egyéni és Kisvállalkozói Szakmai Tagozatának elnöke nevetségesnek tartja a kétszázötvenezer forintos készpénzfizetési korlátot, valamint a vállalkozások házipénztárában tartható összeg naponta átlagosan félmillió forintban való maximálását. A szakember szerint ilyen alacsony összeghatár esetén a kisiparosok képtelenek betartani a szabályt: "Ez olyan, mintha a fodrásznak azt mondanánk, hogy csak ötezer forintot tarthat a kiskasszában, az ügyfeleknek pedig átutalással kellene fizetniük a hajvágásért" - példázza a szakember.

Az elnök szerint az adminisztrációs feladatok növekedése, a bankszámlanyitás költsége, valamint a tranzakciók díja jelentős áremelkedést generálhat: "Egy kisiparos naponta átlagosan tíz órát dolgozik. Ha ebből két órát visz el az adminisztráció, kevesebb idő marad a kétkezi munkára. A megrendelőnek viszont az adminisztrációval töltött időt is meg kell fizetnie, a szakember tehát drágábban fog dolgozni. És akkor még nem beszéltünk azokról a pluszkiadásokról, amelyeket a bankszámla fenntartása és használata miatt gombol le rólunk a bank; ez többmillió forintos forgalom esetén rengeteg pénz" - mondja Böröczffy, hozzáfűzve, hogy a napról napra szaporodó papírmunka, és a bonyolult szabályozások miatt jószerivel már nincs olyan kisvállalkozó, akin egy esetleges vizsgálat alkalmával ne találna fogást az APEH. A szigorú elvárások így a kiskapuk felé terelgetik kisiparosokat.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a keresőmarketing az egyik legolcsóbb és legegyszerűbben elkezdhető látogatottságnövelő módszer?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »