web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: szociális bolt, termelő, kisbolt, üzlet, élelmiszer, kereskedelem, magosz, magyar, termék

2009.02.07 12:21:00 - Őri Kata

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Szociális bolt nyílt Zuglóban

Két héttel a ferencvárosi üzlet megnyitása után itt a szociális bolthálózat második budapesti üzlete. A korábban csőd szélén álló zuglói kisbolt a multiknál húsz-negyven százalékkal olcsóbban árusítja közvetlenül magyar termelőktől származó, jó minőségű élelmiszereit. Óriási érdeklődés tapasztalható a bolthálózat iránt; egyre több kisvállalkozó és termelő jelzi: csatlakozna a kezdeményezéshez.

Multik helyett a termelőtől

A zuglói közért tulajdonosa néhány hete még üzlete bezárására készült. Közértje közvetlen közelében két raktáráruház is működik, a multik alacsony áraival pedig egy kis élelmiszerüzlet nemigen kelhetett versenyre.

MTI
Hetente háromszor házitejet is árulnak

A vállalkozó korábban jóval drágábban árulta a friss zöldséget és gyümölcsöt, ám a bolthálózathoz való csatlakozás olcsóbb beszerzést tett lehetővé (jelenleg tíz termelő szállít be üzletébe). A közért árszintje felére esett, a tulajdonos most "a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint" alapon működteti tovább. Bár "termékre bontva" a haszna csekély, sokkal több árut ad el, jóval komolyabb nyereséget produkálva, mintha abszolút nem volna bevétele.
Budai Gyula szerint a multik áraihoz képest húsz-negyven, bizonyos esetekben ötven százalékkal olcsóbbak a szociális boltokban kapható, termelőktől származó élelmiszerek. Egy tojás például huszonnyolc, egy liter házitej százhetven, egy kiló burgonya hatvanöt, egy kiló alma pedig százhúsz forintba kerül. "Az áruházláncokban kétszázötven forint alatt nem találunk almát, a tej is minimum kétszáz-kétszázhúsz forint" - példázza a szakember.
"A zuglói bolt több szempontból is hasonlít a Budapest kilencedik kerületében már két hete megnyitott társára. Ott szintén működő, csőd szélén álló üzletről volt szó, amelynek tulajdonosa két-három hét múlva bezárta volna boltját. Ez alapján döntöttünk úgy, hogy itt nyitjuk meg a főváros második szociális boltját" - nyilatkozta lapunknak Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) szövetségi igazgatója.

MTI
"Jobb a sűrű fillér"

A szociális bolthálózat iránt a termelők és a kisboltok részéről is óriási az érdeklődés. Eddig nyolcvan-kilencven regisztráció érkezett e-mailben a MAGOSZ-hoz, ám a bolthálózat kiépítése - kormányzati támogatás híján - egyelőre várat magára. "Ilyen sok üzletet magunktól nem tudunk megnyitni: komoly logisztikai háttérre volna szükség, ehhez pedig kormányzati segítség kellene" - hangsúlyozza Budai, hozzátéve, hogy a csatlakozásra bármely önkormányzatnak lehetősége van.

Egyelőre hat szociális bolt nyílik Budapesten. A ferencvárosi és a zuglói közért után az ötödik kerületben létesülhet két szociális üzlet. Emellett előrehaladott tárgyalások folynak a Józsefvárosban és Terézvárosban is.

Csatlakozási feltételek

A bolt tulajdonosaival a MAGOSZ három lényeges feltételt tartalmazó megállapodást köt. Meghatározzák, melyik termelő, milyen áron szállíthat árut az üzletbe és az eladási árat is megszabják. A boltnak emellett használnia kell a szociális bolthálózat logóját. Az üzlet tulajdonosával a szövetség folyamatosan egyeztet az árakról, hiszen a szociális boltokban is szükség lehet áremelésre: ha drágul a méz, a szociális bolt is áremelésre kényszerül.

"A CBA-val kötött megállapodáshoz, vagy az iskolai almaakcióhoz hasonlóan elsősorban saját gazdaköri tagságunkat kívánjuk segíteni. Ha a tagság nem tud elegendő árualapot biztosítani az üzleteknek, akkor külső termelői kört is bevonunk" - tájékoztat a szövetségi igazgató, hozzáfűzve, hogy rengeteg nem MAGOSZ- tag termelő is jelentkezett, akikkel a szövetség szintén tárgyal.

MTI
Sok környékbeli még a hivatalos megnyitó előtt "felderítette" az üzletet

A ferencvárosi üzlet a hálózathoz való csatlakozása előtt a csőd szélén állt, most azonban fellendülő forgalmának köszönhetően prosperáló vállalkozássá alakulhat. A zuglói kisbolt hasonló sikerekre számíthat: a nagy hír hallatán sok környékbeli lakos már a nyitás előtti estén felkereste üzletet. Van tehát alternatíva a kisvállalkozások számára, csak össze kellene fogniuk - vélekedik Budai.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a hazai kkv-k több mint kétharmada semmilyen innovatív tevékenységet nem folytat?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »