web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: kkv, vállalkozás, szolgáltatás, pénz

2008.12.31 08:41:00 - Őri Kata

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Céges szarkák ellen - védelem kkv-knak

A munkahelyi lopások a modern biztonsági rendszerek ellenére sem szorulnak vissza. Az emberi leleményesség - személyiségi jogi aggályokkal megspékelve - rendszerint előtte jár a vállalkozásoknál alkalmazott technológiáknak, így az enyveskezű alkalmazottak lefülelése gyakran teljesíthetetlen feladat.

Leleményes tolvajok - nem segít a kamera

A piacon számtalan profi kamerarendszer kelleti magát, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek önmagukban nem alkalmasak a cégen belüli lopások megelőzésére. "Minden négyzetcentimétert nem lehet kamerával figyelni, ezt az alkalmazottak is pontosan tudják. Mivel az eszközök helyével is tisztában vannak, könnyen kihasználhatják a holtteret" - vélekedik egy vagyonvédelmi vállalkozás tulajdonosa. A szakértő szerint a táskaellenőrzést is játszva kikerülhetik a dolgozók. "Előfordult például, hogy egy takarító konzerveket dobált a felmosóvödörbe, majd az éj leple alatt az udvarra öntötte a zsákmányt, hogy a műszak végén összeszedhesse" - példáz egy kispályás, ám rafinált módszert a tulajdonos, aki az alkalmazottak ellenőrzésével kapcsolatos kudarcok miatt már csak irodaházak, építkezések őrzését vállalja.
A kamerarendszerek, táskaellenőrzések áthidalására a fifikás alkalmazottak újabb és újabb módszereket dolgoznak ki. Egy multinacionális cég hazai raktárából például úgy próbáltak lopni a dolgozók, hogy a készletből elemelt drága elektronikus termékeket zacskóba csomagolva a vécétartályba rejtették. Ugyanennél a cégnél fordult elő az is, hogy néhány laptop dobozába az eszközökkel azonos súlyú telefonkönyvet tettek az alkalmazottak, és a hiányt eltitkolva próbálták lenyúlni a termékeket.
Kovács úr, egy vagyonvédelmi kft. tulajdonosa szerint a hatékony ellenőrzés alapja a szigorú elszámolás: ha például hiányoznak a szállítólevelek, eleve keresztet vethetünk a folyamatok átvilágítására. Ha az elszámolás megfelelően működik, meg kell teremteni a technikai hátteret. Első lépésben a riasztórendszert, majd videóbeléptető rendszert és portaszolgálatot célszerű kiépíteni.

MTI
A kamerarendszer önmagában nem elegendő

Szakértők szerint a legjobb megoldás a különféle módszerek együttes alkalmazása, azaz a vagyonvédelmi háromszög (élőerő, technika, ellenőrzés/távfelügyelet). "Önmagában a riasztó, a portaszolgálat, vagy a kamerarendszer nem elegendő. Sok cég esik abba a hibába, hogy a három módszer közül csupán az egyiket alkalmazza - persze eredménytelenül" - vélekedik a cégtulajdonos.

Törvénytelen leselkedés

Kovács szerint a céges szarkák lebuktatását elsősorban az ombudsman személyiségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalása nehezíti. Rejtett kamrák alkalmazására ugyanis egyáltalán nincs lehetőség, a kamerarendszer elhelyezésekor pedig táblákon kell jelezni, hogy a helyiséget kamerákkal figyelik - emellett az alkalmazottak munkaszerződésében is rögzíteni kell a felvételek készítésének tényét. A kamerák elhelyezésének szigorú szabályozását azzal is megfejelte a jogalkotó, hogy gyakorlatilag megtiltotta az események rögzítését: "Az elkészített felvételek maximum három órán keresztül őrizhetőek meg, ezután törölni kell. Kivételt csupán a rendőrség, valamint a pénzintézetek képeznek - nekik huszonnégy illetve negyvennyolc óra után kell törölniük a rögzített eseményeket. Emellett a felvételek rossz minősége is nehezítheti a biztonsági személyzet munkáját, hiszen az ipari kamerával készített videón általában nem látszik az elkövető arca" - részletezi a problémát a tulajdonos, hozzáfűzve, hogy a szigorú szabályozás uniós viszonylatban is példátlan.

MTI
A felvételek tárolása sérti a személyiségi jogokat

Mindezek ellenére sok cég használ kamerákat és rejtett kamerákat, ám ez nem minden esetben jelent megoldást: "Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy feljelenti enyveskezű alkalmazottját, a rendőrség lefoglalja a lopást bizonyító felvételt. A zsiványt így elkapják, ám könnyen a cég húzhatja a rövidebbet, hiszen a tolvaj a jogtalanul készített felvétel miatt személyiségi jogok megsértésére hivatkozva perelheti a vállalkozást. Ez akár több millió forintos büntetést is eredményezhet" - meséli Kovács. Ám az esetek többsége "szerencsére" el sem jut a rendőrségig: a felvétellel szembesített alkalmazottak körülbelül nyolcvan százaléka beismeri tettét, és vállalkozás "házon belül" simítja el a problémát.
Egyéb, extrém botrányok is kipattanhatnak a kamerarendszer miatt. Előfordult például, hogy egy férfi a szomszédos hotel bejáratát figyelő kamera miatt perelte a szállodát. Az úriember ugyanis "hazavitt valakit, akit nem lett volna szabad" a kamera pedig a hotel bejáratával együtt a férfi ajtaja előtt történő eseményeket is rögzítette.
Hatásos a táskavizit

A táskaellenőrzés ugyancsak jogi aggályokat vethet fel, de Kovács úr szerint még így is ez az egyik leghatékonyabb ellenőrzési forma. Az alkalmazottak motozását csak igen szigorú szabályok betartásával, elkülönített fülkében végezhetik a biztonságiak. A vagyonőrök semmilyen körülmények között nem nyúlhatnak bele a dolgozók táskájába.

MTI
A cégen belüli lopásokról a rendőrség nem készít statisztikát

"Táskaborogatásra" akkor sincs joguk, ha az alkalmazott nem hajlandó önszántából kipakolni a szatyrában lapuló értékeket - ekkor a rendőrség segítségét kérheti a biztonsági őr. Kovács szerint még a szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy a vagyonőr húzza a rövidebbet: "Volt rá példa, hogy az alkalmazott azért terelte jogi útra az ügyet, mert úgy érezte, a táskavizitet tartó őr pikkel rá. Erre jó megoldást jelenthet a véletlen-generátor, amely egy gomb megnyomása után, véletlenszerűen választja ki a megmotozandó munkatársakat. Emellett a cég termékein elhelyezett azonosító címke is segítheti a tolvajok lefülelését, a módszer azonban meglehetősen drága, ezért ritkán áldoznak erre a vállalkozások".
1. Céges szarkák ellen - védelem kkv-knak
2. Nem divat a biztonság

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a hazai GDP-hez való hozzájárulás majdnem felét a hazai kkv-k adják?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »