web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Ügyfélkapcsolatok

Címkék: vállalkozás, vizsgálat, munkahely

2008.11.25 22:11:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Kötelező üzemorvosi vizsgálat

A munkavédelmet az 1993.évi XCIII. törvény átfogóan szabályozza: rendelkezik az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeiről. A törvény értelmében minden cégnek kötelező üzemorvosi ellátást biztosítania és dolgozóit évente legalább egyszer üzemorvosi felülvizsgálatra küldenie.

Minden cégnek, még az egy személyt foglalkoztató vállalkozásnak is kell üzemorvossal szerződnie, aki minden évben elvégzi a dolgozók egészségügyi felülvizsgálatát - mondta Dr. Janky Mária üzemorvos. "Szabály szerint minden új dolgozónak, a munkába állás előtt át kell(ene) esnie egy vizsgálaton, amely igazolja, hogy alkalmas az általa betöltött munkakör ellátására." A doktornő példaként egy esetet említett, amiben a munkavállaló üzemorvosi vizsgálat nélkül állt munkába és munkagépével kárt okozott. A munkavállaló egyből magára vállalta a hibát, ezzel az okozott kár megtérítését is. Ám a vizsgálatok során kiderült, hogy nincs üzemorvosi igazolása a dolgozónak, így - a törvény szerint - be sem tölthette volna azt az állást. Ezért a munkáltatót elmarasztalták, a kárt pedig nem fizette ki a munkás. A doktornő kérdésünkre elmondta, számos olyan vállalkozással találkozott, akik megpróbáltak trükközni az üzemorvosi igazolással. "Minden helyzetet megpróbálunk rugalmasan kezelni, szem előtt tartva a törvény szellemiségét, tehát a munkavállaló érdekeit. Viszont azt senki se várja az üzemorvostól, hogy a bíróságon hamis tanú legyen." Hozzátette: hamar rendezik az üzemorvosi szerződéseiket azok a cégek, ahol egyszer is gond adódott ezzel a szolgáltatással.


Ma már csak a háziorvos adhat szakrendelési beutalót

Ma már az üzemorvos nem írhat szakrendelési beutalót, azt csak dolgozó háziorvosa adhat. "Régebben egy lakóhelyétől távol dolgozó munkás egyéb panaszaival is felkereshette üzemorvosát, aki a dolgozót munkahelye szerinti szakrendelésre beutalhatta. Ma viszont csak a háziorvos írhat beutalót, ami a bejelentett lakóhelyhez tartozó szakrendelésre szól, így a dolgozónak két-három napja is rámehet az utazásra és a vizsgálatokra. Ez a munkáltatónak sem jó." Az üzemorvosok a vizsgálatok után fejpénzt kapnak a cégektől, aminek összegét régebben a Magyar Közlönyben tették közzé, de ma már mindenki maga szabályozza az árait - mondja Janky doktornő. A fejpénz átlagosan nyolc-tizenegyezer forint körül mozog, ez az elvégzett vizsgálatok mennyiségétől függ. Az üzemorvosi szolgáltatás a munkavállalónak ingyenes, mert adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

"A magyar munkavállaló viszonylag jó egészségi állapotnak örvend" - mondja Dr. Janky Márai mikor a magyar dolgozók egészségügyi állapotáról érdeklődünk. Szerinte a dohányzás és az alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásától szenvednek a legtöbben. "Negyven felett már látszik, ha valaki dohányzik vagy iszik. Mikor ezekre rákérdezek, akkor akik keveset isznak - egy-két üveg sör, pár deci bor -, letagadják, aki sokat isznak, keveset vallanak be. Velük általában elbeszélgetek, ugyanúgy ahogy a dohányosokkal is. Volt, hogy meglepődtem azon, mikor egy vállalkozás alkalmazottai közül csupán egy "öreg bútordarab" dohányzott. A cégvezető akkor elárulta: direkt olyan embereket vesz fel, akik nem cigarettáznak."

Számos üzemorvosi szolgáltatás nyújtó vállalkozás kínál igyekszik cégre szabott ajánlatokkal is előállni, az egyik ilyen speciális üzemorvosi vizsgálat a menedzserszűrés. Szakértők szerint a vezetői munkakör ellátása az átlagosnál nagyobb megterhelést jelent: többek között a konfliktushelyzetek gyarapodása és a stressz ideális körülményei az úgynevezett menedzser betegségek kialakulásának. Ilyen betegség például a gyomorfekély, a magas vérnyomás betegség vagy a neurózis.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 2 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Tam Tibs 2013. augusztus 20. kedd, 08:12

Kérdés?! Mi lett volna az üzem orvos feladata nikkel+++ érzékenység,látótér kiesés 90fokos alsó kvadrát,szívritmus zavar regisztrálása egy aktív állás kereső esetén?Kérdezem egy szalagon éjszaki monoton munka esetében a dolgozó nő mit kell tenni a törvény értelmében az üzem orvosnak?

Nagy Ármin 2011. december 16. péntek, 10:57

Az orvosok akikkel életem során találkoztam egytől-egyig semmihez sem értő nagyképű bunkók voltak. 10 éve nem voltam orvosnál. Sportolok, vitaminokat szedek. Hogy képzeli bárki, hogy kötelező elmennem üzemorvoshoz? A jó édes annyát a pénzlenyúlós szemétnek aki ezt kitalálta.

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy vezető beosztású EU-tisztségviselők egy hétig különböző cégeknél töltik le napi munkaidejüket, hogy testközelből megismerjék a kis- és középvállalkozások hétköznapjait?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »