web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: agrár, termelő, üzlet

2008.10.01 22:21:00 -

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Jó üzlet a biogazdálkodás

Bár a magyarországi termelők egy része környezetvédelmi okokból áll át biogazdálkodásra a technológiának más előnyei is vannak. Az ökotermesztés kifejezetten profitábilis, sőt, szakértők szerint a bio farmok „túlélési esélye” jóval nagyobb, mint a hagyományos gazdaságoké.

Átállás ökológiai gazdálkodásra

Azoknak a termelőknek, akik termékeiket ökológiai jelöléssel szeretnék forgalmazni, be kell jelentkezniük az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszerébe. A bejelentést, valamint a szerződés aláírását követően kezdetét veszi az átállási időszak, melynek leteltével a termelők megszerezhetik az ökotanúsítványt.


Az átállás a bejelentés napján veszi kezdetét, a termelők ettől a naptól kezdve csak a biogazdálkodás szabályainak megfelelő technológiát alkalmazhatnak. Az átállási időszak két-három év. Szántóföldi növényeknél vetés előtt legalább két évnek el kell eltelnie (a bejelentéstől számítva) ahhoz, hogy a növény biotermékként kerülhessen forgalomba. Gyümölcsültetvényeknél a betakarítás előtt három, gyep esetén pedig két év az átállási időszak. A gazdáknak arra is van lehetőségük, hogy átállási jelöléssel forgalmazzák a bejelentéstől számítva egy év után betakarított növényt - tudta meg lapunk Dr. Roszík Pétertől, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Az ökogazdálkodásban húsz-harminc százalékkal alacsonyabb a termés mennyisége

Előnyök és költségek

A termelőknek némi pluszköltséggel is jár az ökotanúsítvány megszerzése: a gazdáknak meg kell fizetniük az ellenőri tanúsítási díjat, ami a termesztett növény típusától függően százkilencven-négyezer-kilencszáz forint hektáronként. Roszík szerint azonban ennél nagyobb költséget jelent a technológiai átállás: "Az ökológiai gazdálkodásban a hagyományos növényvédőszerek és műtrágyák helyett bioszereket kell használni. Bár ezek valamivel drágábbak, ritkább alkalmazásuknak köszönhetően összességében nem okoznak többletköltséget. A hozam csökkenésével azonban számolniuk kell a termelőknek, hiszen egy jól beállt ökológiai gazdálkodásban húsz-harminc százalékkal alacsonyabb a termés mennyisége". Dr. Roszík tapasztalatai szerint az alacsonyabb hozam nem okoz veszteséget, ugyanis a biotermékeket minimum huszonöt-harminc (bizonyos termékcsoportok esetén akár ötven-száz) százalékkal drágábban lehet értékesíteni, mint a hagyományos módszerrel termesztett növényeket.

Ellenőrzések és szankciók

A Biokontroll Kft. munkatársai rendszeresen ellenőrzik termelőket. Ha szabálytalanságot tapasztalnak akár a tanúsítványt is megvonhatják vállalkozástól. A biogazdaságok évente legalább egyszer átfogó ellenőrzésre számíthatnak, melynek költségei a gazdálkodót terhelik. "A vizsgálatok során majdnem mindig találunk valamilyen problémát, a súlyosabb szabálytalanságok viszonylag ritkák. Mivel a biogazdaságoknak igen sok adminisztratív feladata van, gyakran előfordul, hogy egy-egy dokumentumot elfelejtenek beküldeni a Biokontroll Kft-nek. Az ilyen típusú szabálytalanságokért csak figyelmeztetést kap a termelő, ha azonban tiltott vegyszert használ, megvonjuk tőle a tanúsítványt. Évente hozzávetőleg nyolc-tíz ilyen esettel találkozunk" - összegezte Dr. Roszík Péter.

Vnegyed

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy Magyarországon mintegy százezer fantom-, illetve vagyontalan cég működik, melyek a statisztikák szerint összesen több mint százmilliárd forint köztartozást halmoznak fel évente?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »