web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: ipar, vállalkozó, változás

2008.08.29 10:01:00 -

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Építőipari változások: rezsióradíj számítás

Az építési vállalkozók szeptember elsejétől csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük - az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

A kormány újabb rendeletében több jogszabályt módosított, a kiemelt beruházások gyorsítása érdekében. Ennek részeként több ponton kiegészítették a múlt év utolsó napján született rendeletet, amely az építőipari kivitelezés szabályait tartalmazza.

Az építőipari rezsióradíj nem tartalmazhat hatósági költségeket

A rendeletbe bekerült az építőipari rezsióradíj fogalma, ami az egy munkaórára vetített összes költséget és nyereséget tartalmazza. A minimális rezsióradíj számítási alapja az építőipari ágazati kollektív szerződésbe foglalt minimális szakmunkás alapbér - ez év április elsejétől 85 ezer forint - kiegészítve annak közterheivel. A minimális szakmunkás alapbért azonban az egyéb személyi jellegű és ellátási költségekkel, valamint az irányítási és ügyviteli költségekkel kell növelni. A rezsióradíj nem tartalmazhatja azonban a közvetlen anyag-, fuvar- gép-, és tervezési-, valamint hatósági költségeket.

A rendelet előírja, hogy mire kell figyelemmel lenni a kivitelezési szerződés vizsgálata során, az irreálisan alacsony ár megállapításánál. Kiindulás az építőiparban szokásos élőmunka normatíva - milyen munkafázis elvégzéséhez mennyi idő szükséges - amit a bemutatott rezsióradíjjal kell felszorozni. Az ettől alacsonyabb munkadíj fejében készült költségvetés irreálisan alacsony. A közbeszerzési törvény előírja, hogy az ilyen ajánlatokat ki kell zárni a versenyből. A rendelet orvosolja az építési vállalkozók régi panaszát, amely szerint a "tisztességes" vállalkozók, akik megfizetik a bérek közterheit, a közbeszerzéseken hátrányba kerülnek azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat.

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke, a Vállalkozói negyed kérdésre elmondta, a jogszabályváltozást ők kezdeményezték, és örülnek a változásnak. "Az építőipari rezsi óradíj számítás lehetővé teszi, hogy az irreálisan alacsony áron dolgozó vállalkozások ne indulhassanak közbeszerzési pályázatokon"- mondta az alelnök. A szövetség építőipari mikro- és kisvállalkozásoktól bekért, 2007-es adatok alapján számította ki azt az 1900 forintos minimumot, ami a szakmunkást megilleti. Ez az összeg tartalmazza a munkabért, a munkáltatói és egészségügyi hozzájárulást valamint az adminisztrációs költségeket. A ÉVOSZ bízik benne, hogy a rendelet meghozza a várt hatást, bár erre legalább fél évet várni kell.

Forrás: MTI

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy vezető beosztású EU-tisztségviselők egy hétig különböző cégeknél töltik le napi munkaidejüket, hogy testközelből megismerjék a kis- és középvállalkozások hétköznapjait?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »