web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: felmérés, gyakorlat, informatika

2008.04.23 19:41:00 -

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

KSH elektronikus adatgyűjtés

A vállalkozásoknak kötelezően elkészítendő statisztikájuk vezetéséhez számos dokumentumra, kérdőívre van szükségük. Az e-adatgyűjtés rendet vághat a papírkáoszban. A statisztikai adatlapok elektronikusan is kitölthetőek és beküldhetőek a KSH-nak, sőt a Hivatal más e-szolgáltatásokkal is könnyíti az adatszolgáltatást.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) e-adatgyűjtési, ún. KSHXML rendszerén keresztül akár papír nélkül is eleget tehetünk adatszolgáltatási kötelezettségeinknek. Az ehhez szükséges telepítőprogramokat és dokumentumokat a KSH honlapjáról (www.ksh.hu/Adatgyűjtések/KSHXML Elektronikus adatgyűjtés) is letölthetjük. Az e-adatgyűjtéshez általános tájékozatót és telepítési útmutatót is találunk, a Dokumentációk menüpont alatt.

Mire jó az e-KSH?

Ahhoz, hogy elektronikusan küldjük el az adatokat, megállapodást kell kötni az „alkalmazásszolgáltatóval”, vagyis a KSH-val, arról, hogy mely adatszolgáltatásokat szeretnénk elektronikusan teljesíteni, saját magunk, vagy egy könyvelőcég révén. Ha adatbenyújtón (könyvelőcégen) keresztül juttatnánk el az e-kérdőíveket, megállapodást kell kötnünk a KSH-val. A megállapodásban szerepelnie kell annak, hogy milyen kérdőíveket kíván az adatszolgáltató elektronikusan benyújtani. A KSH a megállapodás beérkezését követő hónap elején a felhasználó Feladatlistájába küldi el aktuális, személyre szóló kérdőíveit.

Forrás: www.budapest-foto.hu

Központi Statisztikai Hivatal - Bp. II. ker. Keleti Károly utca 5-7.

A vállalkozó a megállapodás után felhasználónevet és jelszót kap, melyekkel beléphet a rendszerbe, elkezdve az e-adatszolgáltatást. A statisztikai adatszolgáltatások biztonságos adattovábbító rendszeren keresztül érkeznek a KSH-ba, így az internet segítségével hitelesített és titkosított módon tehetünk eleget adatszolgáltatási kötelezettségünknek. Az elküldött kérdőív megérkezéséről a rendszer a felhasználónak igazoló nyugtát küld.

Az elektronikusan küldhető kérdőívek számát a Hivatal folyamatosan bővíti, az e-szolgáltatásban szereplő kérdőívek aktuális listája itt olvasható. Ha vállalkozóként, személyesen akarunk eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, úgy e-mailben is beküldhetjük a kitöltött kérdőíveket, regisztrációra nincs szükség.

A KSH-honlapról letölthető kérdőívek EXCEL formátumúak, a honlapon található részletes útmutató segít helyes kitöltésükben. A kitöltött kérdőíveket végül az adott kérdőívhez tartozó megfelelő e-mail címre, csatolt fájlként kell elküldeni.
A kérdőíveket és a hozzájuk kapcsolódó e-mail címeket a következő útvonalon találjuk meg a honlapon: www.ksh.hu/Adatgyűjtések/Letölthető kérdőívek, útmutatók/Letöltés. A KSH e-szolgáltatásai nem csak e-adatgyűjtésre, de a kötelezettségek és a határidők nyomonkövetésére is használhatóak. Az Adatszolgáltatási kötelezettségek menüpont alatt lehetőség nyílik a ránk vonatkozó aktuális kérdőívek és leadási határidejük megtekintésére. Ehhez adószámunk első nyolc számjegyét kell megadnunk.

Előnyök és hátrányok

Az e-adatgyűjtés előnyeiről és hátrányairól Györki Ildikót, a KSH főosztályvezető-helyettesét kérdeztük. Györki szerint hasznos, hogy az e-szolgáltatás kitöltés közben és utólag is lehetőséget ad az adatok ellenőrzésére, a hibák javítására. A rendszer emlékezteti a vállalkozót adatszolgáltatási kötelezettségeire. A vállalkozókat mulasztásuk esetén figyelmeztetik. A kérdőívek gyorsan eljutnak a Hivatalba, így akár a határidő napján is elküldhetjük ezeket. A KSH automatikusan dolgozza fel a beérkezett kérdőíveket, így az adatbázis töltése jóval kisebb kapacitást igényel. Györki Ildikó a hátrányokhoz sorolja, hogy a felhasználó technikai és statisztikai okok miatt egyelőre nem minden kérdőívet küldhet el elektronikusan. Hozzátette azonban, hogy az elektronikusan kitölthető kérdőívek körét a Hivatal folyamatosan bővíti. Az e-szolgáltatás árnyoldala, hogy - bár a rendszer felhasználóbarát - használatát mégis tanulni kell. Kényelmetlenséget okozhat, hogy a képernyőn néha lassú a kérdőívek megjelenítése.

A KSHXML rendszerének jelenleg 2733 aktív felhasználója van, 2007-ben 60 362 kérdőív érkezett. A viszonylag alacsony szám annak is betudható, hogy a szolgáltatás kevésbé ismert. Györki Ildikó azt javasolja a vállalkozóknak, hogy bátran regisztráljanak és kezdjék el a rendszer használatát. Probléma esetén ne riadjanak vissza, bátran hívják az ingyenes zöldszámon az ügyfélszolgálatot (06 80-200-766), illetve e-mailben is jelezhetik kérdéseiket (kshxml@ksh.hu).

Varga Betti

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

varga tamas 2012. február 01. szerda, 13:27

Megkaptam aksh adatlapot nem találom a 1045 nyomtatványt

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy hazánk térségünk innovációs központja lehet, ha él a lehetőségeivel? E szerep betöltését segíti a 19 magyar intézmény összefogásával megalakult Közép- és Délkelet-európai Innovációs Térség (CEIA).
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »